Dessertwijn kieswijzer

Het valt niet altijd mee om de juiste dessertwijn te kiezen. Voorkeur, herkomst, smaak, prijs en kwaliteit spelen allemaal mee in het maken van jouw eigen keuze.

Je wilt echte Hollandse gezelligheid het hele diner lang. Je hebt prachtige wijnen uitgezocht voor de voorgerechten en hoofdgerechten. Nu nog de wijn bij het nagerecht. Veel dessertwijnen zijn op zichzelf al een verrukkelijk toetje. Graag helpen wij je op weg met de aller lekkerste combinaties.

Wat is dessertwijn?
De wereld van dessertwijn is één op zichzelf. Bij droge wijn worden alle suikers vergist. Een dessertwijn bevat onvergiste suikers. Daarnaast worden de dessertwijnen veelal van druiven gemaakt die boordevol suikers zitten. De volgende drie manier zijn het meest gebruikelijk om dat te bewerkstelligen; indroging, bevriezing en edele rotting.

Bij indroging worden de druiven na de pluk te drogen gelegd op bijvoorbeeld stro. Bij edele rotting zorgt een schimmel ervoor dat de schil wat poreus wordt waardoor het vocht in de druif gedeelte kan verdampen. Bij bevriezing blijven de druiven aan de ranken hangen totdat het vriest. Bij het persen wordt het gekristalliseerde water gescheiden van het pure geconcentreerde druivensap.

Witte chocolade:
Witte chocolade wordt voornamelijk gemaakt van cacaoboter, suiker en melkbestanddelen. De zoetheid van witte chocolade past uitstekend bij de zoetheid van icewine.
Bekijk hier de wijnen voor bij witte chocolade

Donkere chocolade
Cabernet Franc icewine gaat bijzonder goed samen met donkere chocolade. De pittige exotische aroma’s van Cabernet Franc icewine komen ten volle tot zijn recht wanneer deze in combinatie met hazelnoot en donkere chocolade wordt gedronken. 

Bekijk hier de wijnen voor bij donkere chocolade 

Kaas
Icewine creëert een heerlijke smaaksensatie met kaas. Dit geldt met name voor kazen met een sterke smaak. Kies bijvoorbeeld voor blauwaderkaas, of voor oude en pittige kazen. Mildere kazen verdwijnen meestal in de aanwezigheid van de zoetheid en complexe zuurgraad van icewine. Maar ook hiervoor geldt dat er uitzonderingen zijn.
Bekijk hier de wijnen voor bij blauwaderkaas en voor oude pittige kazen

Pittige gerechten
Het klinkt in eerste instantie erg bijzonder dat icewine ook samengaat met pittige (hoofd)gerechten. Icewine wordt immers voornamelijk gezien als dessertwijn. Pittige gerechten zijn desalniettemin een fantastische combinatie met icewine. Of je nu, Indiaas, Mexicaans, of Thais eet, hoe pittiger het gerecht, hoe beter je glas icewine erbij zal smaken. Icewine houdt door zijn zoetheid de aanwezige kruiden in evenwicht houdt. Daarnaast wordt icewine gekoeld geserveerd wat ook aangenaam is bij pittig eten.
Bekijk hier de wijnen voor bij pittige gerechten 

Fruit
Of het nu gaat om puur fruit of fruit dat in het dessert, cake of taart verwerkt is, het is ronduit verrukkelijk in combinatie met icewine. Welke icewine het beste bij welk fruit past zie je onderstaand:
Cabernet Franc icewine: Aardbeien, bosbessen of frambozen
Riesling icewine: Appel, ananas, citrus of kiwi, meloen, sterfruit
Vidal icewine: Appel, ananas, abrikoos, banaan, mango, papaja peer, perzik

Foie gras of paté
Het vinden van een zoete wijn als aanvulling op foie gras of paté kan vaak lastig zijn. Deze soorten voedsel bevatten meer vet en daarom geeft het gerecht niet veel ruimte aan de suikers in veel zoetere wijnen. IJswijn is echter niet alleen een zoete wijn; er zit ook een welkome hoeveelheid zuur in. Deze complexiteit zorgt ervoor dat ijswijn rijk voedsel zeer goed aanvult.
Bekijk hier de wijnen voor bij foie gras of paté

Taart
Voor een perfecte combinatie met taart, raden we aan te kiezen voor een Riesling Icewine. De natuurlijke zoetheid en de verfrissende zuurgraad van Riesling Icewine vormen een harmonieuze match met verschillende taartsoorten. Of het nu gaat om een fruitige perentaart, een romige cheesecake, een citroenachtige taart of zelfs een rijke chocoladetaart, de Riesling Icewine zal de smaken accentueren en een heerlijke aanvulling vormen.
Bekijk hier de wijnen voor de perfecte combinatie met taart

Tot slot
Het grote verschil tussen icewine en andere type dessertwijnen is de aanwezige zuurgraad. Hoewel alle dessertwijnen zoet zijn, hebben alleen de beste dessertwijnen ook een uitgebalanceerde zuurgraad. Dit cruciale element van icewine draagt ​​niet alleen bij aan het genot van dit vloeibare goud, maar ook aan zijn natuurlijke eigenschap om prachtig te matchen met een breed scala aan desserts.