Wat is beerenauslese?

Beerenauslese is een heerlijke intense volle zoete wijn met een prachtige heldere strogele kleur. Beerenauslese wordt gemaakt van overrijpe druiven welke zijn aangetast door botrytis cinerea (edele rotting). Deze schimmel slaat voornamelijk toe bij ochtendmist in combinatie met zeer specifieke klimatologische (warme) omstandigheden. De schimmel zorgt er voor dat de schil van de druif poreus wordt, waardoor er vocht uit de druif kan verdampen. Door dit proces neemt het suikergehalte toe en worden de aroma’s intenser. Na het persen van deze druiven houdt men een prachtig stroperig en zoet sap over. Niet alle suikers in de most vergisten tijdens het proces tot alcohol, waardoor de wijn een aangenaam hoog suikergehalte heeft. Daarnaast heeft beerenauslese een hoge concentratie aan mineralen en aroma’s.

Het lijkt ogenschijnlijk een makkelijk proces. Dat is het echter niet. Niet ieder jaar kan er beerenauslese in grote hoeveelheden worden gemaakt. De optimale klimatologische omstandigheden voor deze schimmel komen gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar voor. De risico’s voor de wijnboer zijn daarom groot. Daarnaast is het een bewerkelijk proces omdat de trossen in meerdere plukrondes worden geoogst. Beerenauslese betekent dan ook letterlijk: ‘Bessen/druiven uitzoeken’.

Desalniettemin is beerenauslese bijzonder populair onder de liefhebbers van dessertwijn. Door deze grote vraag liggen prijzen vaak vrij hoog, waardoor bepaalde wijnboeren toch jaarlijks een klein gedeelte van hun wijngaard reserveren voor het maken van beerenauslese. Door de beperkte hoeveelheid die er van gemaakt wordt, wordt beerenauslese vaak in flessen van 375ml tot uiterlijk 500ml gevuld.
Als het lukt om in een bepaald jaar beerenauslese te maken, dan heeft men een prachtige dessertwijn die subliem past bij desserts van bijvoorbeeld diverse soorten kazen, taarten, fruit en sommige zelfs bij chocolade.

Beerenauslese is een krachtige wijn die onder goede bewaarcondities voor vele tientallen jaren weggelegd kan worden.

Bekijk hier onze collectie aan beerenauslese.