Leeftijdscheck 18+ Geborgde werkwijze:

IJswijnen.nl, versie 1.1 d.d. 23-06-2021

Wat is het doel van dit document/deze pagina?
Het doel van dit document/deze pagina is om de controlepunten te beschrijven die IJswijnen.nl heeft ingesteld om te waarborgen dat alleen alcohol wordt verkocht aan kopers die 18 jaar of ouder zijn.
Op deze pagina/in dit document staat hoe IJswijnen.nl de leeftijdsgrens bewaakt en hoe IJswijnen.nl ervoor zorgt dat de werkwijze bekend en inzichtelijk is voor werknemers.

Wat is de Alcoholwet?
De naam van de Drank- en Horecawet wijzigt vanaf 1 juli 2021 naar de Alcoholwet. De belangrijkste wijzigingen hierin zijn: een betere leeftijdscontrole, een verbod op prijsacties en sterk alcoholische drank mag online alleen nog verkocht worden door slijtersbedrijven.

Welke controlepunten heeft IJswijnen.nl ingesteld?

1) Leeftijdsverificatiesysteem

Iedere bezoeker van onze webshop is verplicht om te bevestigen dat de koper 18 jaar of ouder is. Het doel is om voordat de koper producten heeft kunnen bekijken bewust duidelijk te maken dat alleen alcohol gekocht mag worden indien je 18 jaar of ouder bent. Dit leeftijdsverificatiesysteem is momenteel niet water dicht. Immers iedereen kan aangeven (ook minderjarigen) dat men ouder dan 18 jaar is. De overheid zal daarom op niet al te lange termijn een leeftijdsverificatiesysteem maken waarmee het mogelijk wordt om op betrouwbare en eenduidige wijze de leeftijd van de consument vast te stellen. Zodra dit leeftijdsverificatiesysteem beschikbaar komt, dan zal IJswijnen.nl hierop overstappen.

2) Mededeling in de bovenbalk
IJswijnen.nl wil ten alle tijden, ook nadat het leeftijdsverificatiesysteem is doorlopen, dat het voor de koper duidelijk is dat alleen 18+ kopers bij IJswijnen.nl alcohol mogen kopen en dat de bezorger via het legitimatiebewijs van de koper vaststelt of de koper 18 jaar of ouder is. Het is immers mogelijk dat een 18+ koper inlogt en vervolgens wegloopt van de computer en een minderjarige de koop voltooit.

3) Leeftijdscontrole PostNL
Ieder pakket die door IJswijnen.nl wordt verstuurd, wordt in het systeem van Flespakket aangegeven dat er door PostNL een leeftijdscheck van 18+ wordt uitgevoerd. De PostNL bezorger controleert vervolgens de leeftijd van de ontvanger aan de deur. De bezorger controleert de leeftijd op basis van het legitimatiebewijs van de ontvanger. Hij geeft het pakket alleen mee als de ontvanger voldoet aan de leeftijdseis.
Is de Leeftijdscheck 18+ niet gelukt omdat de ontvanger niet thuis was, of omdat de bezorger zijn leeftijd niet kon controleren? Dan neemt de bezorger het pakket weer mee terug. De zending wordt naar een PostNL locatie in de buurt gebracht, waar de ontvanger het binnen 1 week kan ophalen met een geldig legitimatiebewijs. Komt niemand het pakket ophalen? Dan wordt de zending retour verzonden. Blijkt de geadresseerde iemand jonger dan 18 jaar te zijn dan wordt ook in dit geval het pakket retour verzonden.

4) Aflevering bij de buren is niet meer mogelijk
Het is niet mogelijk het pakket bij de buren af te laten leveren wanneer er een Leeftijdscheck 18+ gedaan moet worden. Is de Leeftijdscheck 18+ niet gelukt omdat de ontvanger niet thuis was, dan neemt de bezorger het pakket weer mee terug. De zending wordt naar een PostNL locatie in de buurt gebracht, waar de ontvanger het binnen 1 week kan ophalen met een geldig legitimatiebewijs. Komt niemand het pakket ophalen? Dan wordt de zending retour verzonden.

5) IJswijnen.nl verkoopt geen sterk alcoholische dranken
IJswijnen.nl verkoopt nu en ook in de toekomst geen sterk alcoholische dranken.

Hoe waarborgt IJswijnen.nl dat iedereen zich binnen het bedrijf aan de regels houdt?

1) IJswijnen.nl is een eenmansbedrijf
Sinds de oprichting in 2010 heeft het tot op heden geen gebruik gemaakt van extern personeel.

2. Verplicht leeswerk voor externe medewerkers
Mocht IJswijnen.nl in de toekomst wel gebruik gaan maken van extern personeel, dan zal er voorafgaand verlangd worden dat deze medewerker(s) de boeken van de training Sociale Hygiëne doorleest. De boeken van deze training zijn beschikbaar binnen IJswijnen.nl.
Daarnaast wordt van de medewerker verlangd dat men kennis neemt van dit document. De laatste versie van dit document is uitgeprint in de boeken van de Sociale Hygiëne toegevoegd.

3. Leeftijdscheck is als standaard ingesteld bij Flespakket
Bij het aanmaken van een verzendlabel in het systeem van Flespakket wordt de leeftijdscheck 18+ automatisch toegevoegd. In het backoffice systeem van Flespakket is aangegeven dat IJswijnen.nl bij het aanmaken van ieder PostNL verzendlabel de leeftijdscheck als standaard verzendoptie heeft ingesteld. Bij zowel het automatisch aanmaken als het handmatig aanmaken van een verzendlabel kan niet vergeten worden om de leeftijdscheck aan te zetten.

Wat gebeurt er als de PostNL bezorger het pakket toch heeft geleverd aan een minderjarige?
Flespakket/PostNL heeft aan IJswijnen.nl aangegeven dat de kans dat dit gebeurt erg klein is. Mocht dit toch voorkomen dan zal IJswijnen.nl daar een incidentmelding van maken en vervolgens een klacht gaan indienen bij Flespakket/PostNL.

Mochten er je naar aanleiding van dit document vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met ons via: info@ijswijnen.nl.

Klik hier om de tekst van deze pagina is ook te downloaden: bestand "Geborgde werkwijze"